Så började Roslagsloppet


På hösten 1961 satt ÖRK:s ordförande Curt Carlsson och samtalade med Gunnar Karlsson om klubbens stora problem med bortblåsta rundbanetävlingar. Ska vi hitta på en distanstävling för lite större båtar istället? undrade Curt och Gunnar var direkt med på noterna. Man började planera. Att målet skulle ligga i Öregrund det var klart och som tävlingsbas

kunde man använda tullstugan (nuv. sjöräddningen), men var starta? Olika platser undersöktes: Vaxholm, Viggbyholm, Saltsjöbaden och Stockholm. Valet föll till slut på Saltsjöbaden som var den mest lämpliga platsen. Något nationellt reglemente fanns inte. SVERA (Svenska Racerbåtförbundet) ägnade sig enbart åt rundbana men italienarna hade ett reglemente för turistbåtar vid Comosjön. Detta lades till grund för Roslagsloppet, man ökade endast båt och motorstorleken i klasserna och försåg ekipagen med vindruta. Vid den tiden gick det lite lättare att ordna tillstånd hos myndigheterna men Väddö kanal fick inte avlysas för fullfartsåka som man önskade, annars var det fritt fram. Väddö kanal blev då transportsträcka med lagliga 4 knop medan Trästa färja fick ingå i tävlingen. Ett en timmes uppehåll lades också in för att möjliggöra tankning m.m.
För startarrangemanget i Saltsjöbaden behövdes hjälp. Kontakt togs med KMKR (Kungliga Motorbåtklubben – raceradelningen) i Stockholm och de åtog sig att ordna starten. Den 23 juni 1962 (midsommardagen) så gav sig 21 ekipage iväg i relativt hyggligt väder. Det var standardbåtar med mest utombordsmotorer indelade i fem klasser. Banan mätte 95 distansminuter och hade ett par kontroller i Stockholms norra skärgård vilket innebar viss navigering. En del fick problem med bl.a. säten och vindrutor som lossnade, men annars hände inga allvarligare incidenter. Det var ju inte så noga med båtåkandet som idag och flera deltog utan hjälm dock med flytväst även om den inte var godkänd. Alla båtar utom 1 (styrfel) kom i mål och tävlingen hade slagit väl ut inför väldigt många människor, så ÖRK kunde vara nöjda när dagen avslutades med fest och prisutdelning på restaurang Hasselbacken. Det folk nu hade fått se var Nordens första offshoretävling.
Klassegrare -62 Knop
CT
Nils-Olov Cederholm/Stig Ehrnborg Ockelbo/Archimedes 24.1
ET
Herman Henriksson/Lennart Ebbekke Weedo/Mercury 28.3
XT
Bo Lindström/Ingemar Sjögren Powercat/Mercury 32.3
1T Hans Duvberg/Nils Söderberg Kaskad/Volvo 30.31
TD
Baltzar Nettelbladt/Göran R-Hansen Forslund/Perkins 17.9
Vid ett möte i Öregrund enades ÖRK och båtförbunden i Danmark, Finland och Norge om att ha ett gemensamt Nordiskt Turistbåtsreglemente. Detta sanktion erades sen av SVERA och kom att gälla till början av 70-talet då det ersattes av ett Offshore3-reglemente från UIM (Internationella förbundet). En upplyftande tid 1966-1971
Att Roslagsloppet blev så stort berodde mycket på att ÖRK fick kontakt med Åke Ahrsjö vid tidningen Expressen, vilket gav tävlingen ekonomiska resurser och ovärderlig reklam i form av reportage och särskilda bilagor som enbart handlade om Roslagsloppet. Ett motkrav var att ÖRK skulle flytta starten in till Stockholm. När tävlingen nu hade blivit mera känd för den breda allmänheten så ökade intresset enormt och de närmaste åren kom så många anmälningar att ÖRK tvin gades säga nej till flera ekipage som ville vara med. Massor av åskådare samlades dels vid starten i Stockholm där bl.a. Mälardrottningen medverkade och dels utefter banan upp till målet. I Öregrund hände också en del vid den här tiden. ÖRK inrättade ett presscenter i rådhuset och en rumsförmedling där folk kunde hyra ut rum till tävlingsdeltagare. Prisutdelningen flyttades från Hasselbacken till hamntorget och alla priser började att ställas ut några veckor före tävlingarna i en lokal med skyltfönster. ÖRK kunde nu lämna den lilla tullstugan för att istället överta de större lokalerna efter Ålandsfärjan (fd turistbyrån) som bas för tävlingarna och Getingloppet blev VM-deltävling i Offshore 1-2, vilket gjorde att det bl.a. kom amerikanska båtar till Öregrund.
Det traditionella lördagsfyrverkeriet hade premiär och för att göra det extra festligt i hamnen satte man upp en ljusslinga med kulörta lampor från Hasselbacken till fyrskeppet. Som bekant varar ju inte allt för evigt och efter sex lyckosamma år hoppade Expressen av som huvudsponsor, man fortsatte dock att skänka priser till tävlingarna i många år framöver.
Anm: Redan 1965 började Expressen att sponsra Getingloppet som gick dagen efter
Roslagsloppet. Den tävlingen var för de”riktiga” offshorebåtarna och som största under 1970-80-talet. Getingloppet upphörde 1993.

Hur Öregrunds Racerklubb kom till


slutet av juli månad 1949 sammanträffade undertecknad med Hasse ”Bagarn” Nordström, Calr-Gunnar Wendelin även kallad ”Basker-Ville” eller endast ”Baskis” samt Thorleif Fredriksen ”Thollan” på en snurretävling i Mora. Varför ej göra en snurretävling i Öregrund där det är så tjusigt? Det kördes där en gång 1936 och då var det gamla källarmästaren Johansson som var primus motor.

Sagt och gjort, dåvarande källarmästare Kalle Almström kont aktades och han var positiv för en snurretävling. Påföljande tordagkväll reste kvartetten upp till Öregrund och drog upp dom stora riktlinjerna tillsammans med Kalle Almström. Några dagar senare bildades ÖRK och dess interimstyrelse med Almström som ordförande kunde redan söndagen den 14 augusti göra klubbens första snurretävling med 14 deltagare från Stockholmstrakten samt som utfyllnad några lokala inslag.
Tävlingen blev en sportslig succé. Med ekonomin blev det litet sämre. Glad i hågen betalade Kalle Almström det som fattades. Med det han förlorade på gungorna tog han väl in påkarusellen ty senare på kvällen blev det regattabal på restaurang Hasselbacken. Efter denna första tävling väcktes intresset för snurresporten. Klubben fick snabbt egna förare. Föst kom Uno Ericsson igång, redan hösten samma år. Sedan följde; Nocke Rudolphson, Carl-Olov Jansson, Gunnar Eriksson, Åke Johansson, Georg Fagerberg, Sune Fagerberg och Bosse Rudolphson.
Under åren har ÖRK arrangerat c:a 15 snurretävlingar, 7 Roslagslopp och 4 Getinglopp. ÖRK har vuxit sig stor och stark. De 20 åren bärs med heder. Gott kamratskap och målmedveten energi är några av de främsta dragen i ÖRK:s karraktär. Må dessa drag behållas i ÖRK.
Curt Carlsson
 

Historia – Kommer snart!

Roslagsloppet

1965-2022

  • Historia
  • Bildspel
  • Resultatlistor
Läs mer!

ÖRK

est.1949

  • Historia
  • Ordföranden genom tiderna
Läs mer!

Alla rättigheter reserverade: Öregrunds racerklubb