Östhammars GP mot cancer – en hjärtlig och engagerande tradition

In Öregrunds racerklubb by Pernilla Ingvarsson

För tredje året i rad var det dags för racerbåtsportens viktigaste tävling. Solen trängde sig fram mellan molnen en stund på förmiddagen, ingen direkt vind och regn som väntade tills eftermiddagen med några få stänk.

Totalt 74 båtar tog sig över startlinjen i årets Östhammars GP mot cancer. Först ut var som vanligt ungdomarna, som enligt traditionen får starta på samma sätt som offshoreåkarna, dvs flygande start med startbåt.

Alltid lite spännande att se hur det blir, då det endast är här som de har denna starttyp. Efter att en av båtarna fått stopp i starten och hamnade i vägen för de övriga, så drogs rödflaggan upp och de fick göra en ny start som blev lite snyggare ? Att köra i 20 minuter hör också till ovanligheterna för detta gäng och ställer lite andra krav på uthållighet. 23 varv hann vinnaren William Sjöström köra tillsammans med tvåan Alex Céwe och trean Casper Westerlund. Jonna Rudefors som fick stoppet i början blev vänligt inbogserad av klubbkompisen William Söderlind som skulle ut och träna med sin Offshore 3X båt och hann fixa till det som behövdes och kunde ta sig ut igen och hinna med 19 varv.

#34 William Sjöström, KMKR, GT15
Foto: Pickla

Fördelen med denna rundbanetävling som endast är inbjudan, är att vi kan göra lite som vi vill! Dvs får man problem åker man in och mekar och kommer tillbaka. Går man inte i mål, så hamnar man i resultatlistan i alla fall, precis som i F1.

ThunderCat hade också 20 minuter enligt tidsschemat, men tyckte att då de bara var fyra stycken och även skulle köra offshore, så räckte sju minuter långt och väl. Molle Levin och Stellan Persson, där Molle inte kört en tävling på hela året hade dock inga problem att hålla Kjell Johansson som för dagen hade med sig Cecilia Magnusson som burkslav, bakom sig. Premiär för Johan Gällström som förare och med sig hade han sonen Adam, vilka kammade hem tredjeplatsen före herr och fru Hallberg.

#114 Molle Levin/Stellan Persson, ÖRK, ThunderCat
Foto: Pickla

I GT30 har vi de lite äldre ungdomarna. En som kört bättre och bättre under året är Max Samuelsson som också ledde från start till mål. Bakom sig hade han regerande världsmästaren Adam Wrenkler som gjorde allt för att komma om, vilket resulterade i att Adam två gånger hamnade på fel sida om en boj (resulterar i ett varvs avdrag varje gång). Andra platsen tog Alex Céwe hem strax före Max Holmén.

#80 Max Samuelsson, KMKR, GT30
Foto: Pickla

Efter lunch var det dags för offshore och när vi i tävlingsledningen skulle ta oss från ÖSS varvet till hamnen för deras förarmöte, så kunde vi vackert se hur alla tävlande på land (och säkert ett gäng till) stod med sina rosa mössor och väntade.

Classic Offshore hade för dagen det största startfältet med 17 båtar ute på vattnet. Här gäller det att försöka komma så nära den snittfart man satt upp redan på morgonen och dessutom ha så snyggt ekipage som möjligt utifrån tidstypiskhet. Bäst med detta lyckades Jan-Erik Lundberg och Tommy Palm som hade ett snitt på 32,87 knop och hade satt upp att de skulle hålla 33. Då de även har höga poäng på ekipaget (en Argo 17 med en 65 hk König), så var de många poäng före tvåan Skaresson och Rundberg.

#3-200 Ingvar & Malin Niemi, ÖRK, Classic
Malin hjälpte till med lotteri och eskader, när hon inte åkte
Foto: Pickla

I nästa offshoreomgång så bjöds det på lite mer fart. Snabbast denna omgång var bröderna Kortman från Finland i V-150 som snittade dryga 58 knop. Andreas Gustavsson och Kristina Coleman gjorde vad de kunde för att hänga på, men lyckades bara hålla nästa finländare Ilkka Vapaavuori och Sebastian Sederholm bakom sig.

#Z-23 Anton och Atte Kortman, Finland
Snabbast i V-150 och starkast på bänkpressen
Foto: Pickla

I Offshore 3A var det en riktigt härlig fight mellan Anton Modin som dagen till ära tagit med morfar Pelle Modin i navigatörsstolen och Thomas Billman och Kjell Sundström. Anton som vunnit det mesta fick dock se sig besegrad, men ska ha vinkat glatt till Thomas när han passerade. Anton hade ju även kört GT30 på förmiddagen, men som vältränad yngling så ska det inte vara orken som tröt. Tror att han hade fantastiskt trevligt med morfar i båten, som kunde konstatera att han åkt båt med betydligt sämre kaptener (morfar Pelle är pensionerad lots).

#A-81 Johan Torsell/Majken Asplund, VROM/RBR, Offshore 3A
Eva Pettersson som vanligen åker med Johan sålde lotter för insamlingen – Eva drabbades själv av bröstcancer förra året
Foto: Pickla

Familjen Wrenkler hade före tävlingen sagt att de skulle donera pengar till insamlingen efter hur många pallplatser de tog. I Offshore 3B blev det dags för familjens första för dagen i och med att Tomas och Annika vann före Tom och Samuli Vuorihovi från Finland. Johannes Lundqvist och Mattias Lind som förra året krockade ihop med Viktor Jansson och Sebastian Högberg framför publiken tog det lite lugnare denna dag. Johannes och Mattias tog tredjeplatsen och Viktor och Sebastian åkte in i mål bara efter två varv, då båten redan var såld.

#B-61 Tomas & Annika Wrenkler, SBK, Offshore 3B
Familjen har lagt 4000:- i insamlingen
Foto: Pickla

ThunderCat gänget visade att snabba kurvor är de riktigt bra på och banan innehåller många sådana. Placeringsmässigt så blev det samma som på rundbanan förutom för makarna Hallberg, som inte verkar ha turen med sig när det gäller att motorn ska hålla en hel tävling.

Näst sista gänget ut var Inbordare 2 liter, som hade sin sista SM-deltävling och även ungdomsklassen på offshoresidan, V60. I K-klassen visste Oliver Mattsson och Marcus Edlund att de bara behövde ta sig i mål för att ta hem SM-guldet, så de tog det säkra före det osäkra och puttrade runt och i mål. Vann gjorde Gunnar och Michaela Olderin efter att Pierre Wärme och Gustaf Thulin fått tre minuters tillägg för att ha kört åt fel håll i voltområdet. Därmed hamnade också Conny Åslund och Joakim Thulin på andra platsen före Pierre och Gustaf.

#K-152 Gunnar & Michaela Olderin, SBRC, Inb 2 lit
Foto: Pickla

I V60 hade vi ett fantastiskt bra startfält. Det största på hela året. Att det dessutom var fem kvinnliga förare av åtta möjliga och i tre av båtarna kompletta ”tjejekipage” är hur kul som helst. Mellan tredje och femte platsen skilde det under halvminuten så ni förstår vilken tät fight det varit här! Vinnare blev William Ekström med pappa Ulf före Lina Thorén och Celine Corneman. Och vinnare i tät fighten blev Mathilda Wiberg och Adam Wrenkler som precis som några till i dag körde både offshore och rundbana ?

#J-67 Lina Thorén/Celine Corneman, SBK, V60
Bästa tjejekipage
Foto: Pickla

Sist ut bland de tävlande var Offshore 3X och 3C. Nu skulle det gå riktigt snabbt!  Lite trångt i starten på sina håll och strax efter gröna flaggen så kör alla finska och norska båtar på fel sida om rödpricken vid Näsudden (här innanför är det väldigt grunt …), men alla klarar sig från att köra på grund! Även en i Classic hade gjort samma sak tidigare på dagen, vilket kunde ha resulterat i ett nytt Treriksröset…

Norrmännen Anders Wessel Pettersen och Erik Sundblad Johansen hade redan på förmiddagen när de skulle ut och provköra banan hittat lite sten utanför hamnen. Med hjälp från flera håll, så lyckades de laga växelhus och propeller till eftermiddagen. Vissa funderingar fanns på om de har ett annat utprickningssystem i Norge ?

Norrmännen tar ledningen och farterna kom att ligga på över 90 knop när båtarna kör norr ut längs Söderölandet. Norrmännen går sedan tillbaka en sväng för att rätta till felet vid rödpricken. För att vara en offshorebana, så innehåller denna väldigt många svängar, vilket kan vara bra att öva på. En stund leder Dennis Westerholm och Dan Pihlström från Finland, för att vid södra rundningen på ett av varven upprepa en av sina bedrifter från året före, dvs att göra en piruett. Istället kommer nästa finska båt upp i ledning med Marcus Johnsson och Jussi Myllymäki före Fredrik Groth Fyrö och Philip Björk.

#C-86 Fredrik Groth Fyrö/Philip Björk, SBK, Offshore 3C
Foto: Pickla

I Offshore 3X är William Söderlind och Marcus Grönvall precis som tidigare under året oslagbara. Tvåa blir Jesper Zander och Max Holmén framför Linus Hjälte och den finska navigatören Benjamin Vuorihovi, som även navigerade åt Max Holméns bror Jens i V60 starten före.

#X-68 William Söderlind/Marcus Grönvall, RBR, Offshore 3X
Foto: Pickla

Före prisutdelningen kommer Marcus Johnsson fram och berättar att de varit tre som gått fel vid rödpricken, men norrmännen gjorde om och gjorde rätt, så de borde inte diskas utan bara Marcus och Dennis. All heder och respekt för den!

I samband med prisutdelningen så avslutas dagen med att alla vinnarna ska köra bänkpress för att Peter ”Pickla” Ohlsson skänker pengar efter hur mycket alla kan lyfta tillsammans. Samtidigt som tävlingsledaren Pillan utmanat alla på att försöka slå henne på densamma. När alla lyft klart så förklarar Pillan att om hon slår alla så lägger Pickla 20.000 till insamlingen (annars hade det ”bara” blivit ca 15.000), men för varje hon inte slår så dras 1.000 av.

Den som lyft mest är Atte Kortman på 105 kg. För att Pillan ska slå honom så måste hon lyfta 65 kg (räknas ut med Wilks formula, vilken utgår från kroppsvikt, hur mycket man lyfter samt kön). Tyvärr klarar en något genomfrusen Pillan endast 62,5 kg och blir näst bäst.

Under hela dagen har Eva Petterson sett till att ingen missat att köpa lotter. Hasse Gustafsson har en riktigt cool offshorebåt som han sågat ut med motorsågen på auktion. Publik och deltagare har ätit upp alla de 250 hamburgarna som fanns och därtill mera saker för att dra in pengar till insamlingen. Den exakta siffran för insamlingen får vänta lite, då det alltid kan dyka upp någon oförutsedd utgift eller inkomst, men ca 180.000 landar det på!! Detta innebär att vi har samlat in i runda slängar en HALV MILJON på tre år! FANTASTISKT!!

#X-94 Linus Hjälte/Benjamin Vuorihovi, SBK/Finland, Offshore 3X
Linus körde flest medåkare på eskadern efter tävlingen
Foto: Pickla

 

Detta är en underbar tävling, som alla verkar uppskatta i många avseenden, då den står för något som berör oss alla på ett eller annat sätt. Så boka upp den 6 oktober 2018, för då ses vi i Östhammar igen ♥

Resultat rundbana

Resultat Classic Offshore

Resultat Offshore

Resultat ThunderCat